De kwalen van het internet aanpakken?

 

De grondlegger van het World Wide Web, de Brit Tim Berners-Lee, sprak zich onlangs uit over de desinformatie en gegevensbescherming op het web. Toen hij destijds het internet bedacht, had hij het wijdverspreide misbruik van vandaag niet voorzien.

Sir Berners-Lee (in 2004 kroonde Koningin Elisabeth II hem tot Ridder) had in 1989 een ‘gedecentraliseerd informatiebeheersysteem’ voor ogen. Hij betreurt dat zijn creatie na 30 jaar zo onder vuur ligt wegens desinformatie en het gebrek aan gegevensbescherming van de gebruikers.

In 1994 richtte Berners ook het World Wide Web Consortium op. De bedoeling was om een deelplatform voor iedereen te ontwikkelen op basis van interactie. Op 12 maart 2017 waarschuwde hij al voor de problemen die het web verhinderen “zijn echte potentieel ten dienste van de mensheid” te verwezenlijken: fake news, politieke propaganda en misbruik van persoonsgegevens. Zijn stichting, de World Wilde Web Foundation, wil deze problemen aanpakken.

Tim Berners-Lee benadrukte dat hij zich voortaan wil toeleggen op de ontwikkeling van een ‘Contract voor het Web’, een charter dat de waarheidsgetrouwheid van de informatie op het internet waarborgt. Daarnaast werkt hij aan Solid, een platform dat gebruikers opnieuw zeggenschap wil geven over hun eigen data.

Uit de hand gelopen

De opmerkingen van Berners-Lee tijdens een event dat The Washington Post organiseerde in de Amerikaanse hoofdstad, komen net op het moment dat het internet zijn 30e verjaardag viert. Wereldwijd heerst ongerustheid over een netwerk dat uit de hand is gelopen.

“We kunnen niet gewoon fake news verbieden, het is veel ingewikkelder dan dat”, verklaarde de wetenschapper in The Washington Post. In dezelfde krant onthulde hij trouwens in november vorig jaar het ‘Contract for the Web’ waarnaar hij streeft. Hij wil regeringen en bedrijven uit de technologiesector rond de tafel krijgen om de principes van online governance vast te leggen. “‘Contract voor het Web’ wil een tussentijdse correctie (van het web) starten, het ritme veranderen, terugkeren (...) naar de wetenschap, naar de feiten”, verduidelijkt hij nog.

Antwoord op bekommernissen

De lancering van het project zou een antwoord moeten bieden op de bekommernissen over de verkoop van persoonlijke gegevens zonder de toestemming van de gebruikers. Het is de bedoeling “de applicaties te scheiden van de gegevensopslag”, zodat de gebruikers kunnen beslissen waar en hoe ze hun persoonlijke informatie willen delen.

Solid

In oktober 2018 had de bedenker van het internet aangekondigd dat hij de technische leiding zou opnemen van de startup ‘Inrupt’. Het is de bedoeling om de ontwikkeling en verspreiding van de opensourcesoftware ‘Solid’ te ondersteunen, een project waaraan hij al enkele jaren werkte met zijn team.

Dit project wil gebruikers opnieuw zeggenschap geven over hun eigen data. Als ze een POD (Personal Online Data Store) aanmaken, kunnen ze kiezen waar hun persoonsgegevens worden opgeslagen en beslissen welke applicaties toegang hebben tot welke gegevens … Op voorwaarde dat ze opteren voor applicaties die speciaal ontwikkeld zijn voor dit nieuwe ecosysteem. “Solid zal uitgroeien tot een alomtegenwoordig gegevensopslagsysteem dat mensen controle over hun gegevens geeft”, bevestigde hij.

Het Massachusetts Institute of Technology werkt momenteel aan de ontwikkeling van het systeem dat bedoeld is – nog steeds volgens de grondlegger – om de gebruikers ‘files’ te geven voor het opslaan van gegevens die geüpload kunnen worden naar Facebook, Amazon en Google.

“Mensen kunnen een persoonlijk bestand en een werkbestand hebben. Dan hebben ze toegang tot veel meer gegevens over henzelf dan Amazon vandaag zou kunnen hebben", besloot hij.

Bronnen: RTL - 5 Minutes, Wikipedia

Auteur: AFP