De stille moordenaar is terug

 

In de winter branden onze kachels en boilers op volle toeren. Het is ook een periode (van het begin van de herfst tot de lente) waarin koolmonoxidevergiftiging (CO) om de hoek loert. Deze 'stille moordenaar' slaat toe wanneer een verwarmingstoestel niet goed werkt en de ruimte onvoldoende verlucht is. 

Wat is koolmonoxide en waarom is het giftig?

CO is een reukloos en kleurloos gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding (gas, kolen, stookolie enz.). In een woning kan CO op meerdere plaatsen ontstaan. Denk maar aan verwarmings- en warmwatertoestellen.

Koolmonoxide komt via de luchtwegen in het bloed terecht en belemmert de zuurstoftoevoer naar de organen. Het lichaam verstikt daardoor geleidelijk aan. In het ergste geval verliest het slachtoffer het bewustzijn en raakt het in een coma voordat het sterft.

In België is CO verantwoordelijk voor zo'n 30 à 40 sterfgevallen en een duizendtal ziekenhuisopnames per jaar. Dat maakt CO mogelijk de belangrijkste doodsoorzaak door vergiftiging in ons land.

Symptomen en risico's

Deze stille moordenaar is heel moeilijk te identificeren. Daarom maakt hij elk jaar nog altijd zoveel slachtoffers. De symptomen van CO-vergiftiging doen vaak denken aan het begin van de griep of gewoon aan duizeligheid. Het is heel gemakkelijk om een foute diagnose te stellen.

De belangrijkste symptomen van CO-vergiftiging zijn:

 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Problemen met zicht, reukzin en aandacht
 • Pijn in de borst, spieren, buikstreek

Wij raden aan een diagnose te stellen naargelang de omstandigheden waarin de symptomen zich voordoen. Als bijvoorbeeld een of meer leden van het gezin dit soort symptomen hebben in specifieke ruimten (zoals de badkamer waar een gasverwarming hangt), is de kans groot dat ze een CO-vergiftiging hebben opgelopen.

Wat doen in geval van CO-vergiftiging?

Dit zijn de juiste reflexen die levens kunnen redden. In geval van CO-vergiftiging moet u:

 • de betrokken ruimte verluchten door deuren en ramen te openen.
 • de betrokken toestellen uitschakelen. 
 • de bewoners van het gebouw evacueren.
 • het slachtoffer uit de kamer halen en in een laterale veiligheidshouding plaatsen als hij/zij bewusteloos is
 • 112 bellen

Breng jezelf niet in gevaar en beoordeel de risico's voordat je het slachtoffer helpt.

Hoe voorkom je CO-vergiftiging?

Om ongelukken te voorkomen en je veiligheid en die van je gezin te waarborgen:

 • Controleer regelmatig de staat van je verwarmingsketel en/of schoorsteen.
 • Doe een beroep op professionals voor de installatie en het onderhoud van je toestellen.
 • Zorg voor een continue luchtcirculatie in de ruimtes (ventilatierooster, raam enz.).

Je kan ook overwegen om een CO-detector te installeren in risicovolle ruimtes. Ze detecteren het CO-niveau in de lucht. Als de CO-concentratie gedurende een bepaalde periode een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, gaat er een alarmsignaal af.

Toch moet je waakzaam blijven, want die apparaten creëren een vals gevoel van veiligheid. Ze zijn niet onfeilbaar (ze werken op batterijen, moeten opnieuw worden gekalibreerd, ...).

Regelmatig onderhoud van je verwarmingstoestellen is nog steeds de beste manier om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Bron