Ga voor digitaal

 

Digitalisering is de belangrijkste motor van innovatie en groei. Op termijn gaat dus best elk bedrijf - groot of klein - digitaal. Hoe staat met de digitalisering in uw onderneming?

Belgische bedrijven bij koplopers

Goed nieuws. Dit jaar staat België op plaats 9 in het digitale klassement van de Europese Commissie. Die lijst rangschikt de 28 lidstaten volgens digitaal concurrentievermogen. We danken die plaats onder meer aan onze volledige breedbanddekking en de toegang tot het 4G-netwerk voor 100 % van de huishoudens.

Met een 3de plaats op vlak van integratie van digitale technologie in ondernemingen doet ook het Belgische bedrijfsleven het goed. Onze ondernemingen scoren hoger dan het Europese gemiddelde op het gebruik van diensten in de cloud, het gebruik van socialemediakanalen en internetverkoop.

Alle kmo’s en zelfstandigen in het digitale bad

Toch zijn kleine ondernemingen en zelfstandigen uit traditionele sectoren - van bakkerij tot boekhandel - zich nog niet altijd bewust van het belang van een digitale strategie.

Dat terwijl er digitale technologieën op maat van kmo’s en zelfstandigen bestaan voor zowel marketing, productieprocessen als arbeidsorganisatie. Denk maar aan oplossingen voor:

  • communicatie via website, sociale media en e-mail
  • e-commerce
  • digitaal voorraadbeheer
  • intelligente contactloze kassa’s
  • elektronische agenda

Toegegeven, het vraagt tijd, geld en kennis om digitale veranderingen door te voeren in uw onderneming. Maar die investering loont. Want kmo’s die de digitalisering omarmen, groeien sneller, creëren meer banen en halen meer inkomsten uit export.

Ondernemers delen digitaal succes

Om zelfstandigen en bedrijfsleiders een duwtje in de rug te geven, lanceerde de FOD Economie een onlinebewustmakingscampagne. Met succesverhalen van ondernemers die hun zaak digitaal onder handen namen, wil de overheid anderen inspireren.

Benieuwd naar hoe andere kleine ondernemingen en zelfstandigen het aanpakken? Neem een kijkje op tijdvoordigitaal.be.

Bent u zelf actief op het vlak van digitale ondersteuning? U kunt uw projectvoorstel indienen bij de FOD Economie. Het doel is om met een beperkte investering zoveel mogelijk kmo’s digitaal op weg te helpen. Een jury selecteert de beste projecten en financiert ze om daarna voor te stellen aan kmo’s.

Bron