Wist je dat een tandenborstel 1,5 kg aan 'verborgen afval' voortbrengt?

 

Volgens de website belgium.be produceert iedereen dagelijks ongeveer één kilogram huishoudelijk afval. Bovendien houdt dat cijfer nog geen rekening met het afval dat voortkomt uit de fabricage van onze consumptiegoederen. In totaal komt dat neer op 3500 kg industrieel afval per persoon per jaar. 

 

Wat is verborgen afval?

De productie van 1 kg bruikbaar aluminium brengt naar schatting 5 kg afval voort. Een doodgewone gsm veroorzaakt 75 kg 'verborgen afval', een computer 1500 kg en een gouden ring zelfs 2 ton! Dat afval wordt geproduceerd tijdens de fabricage van onze consumptiegoederen. Dat leidt tot ernstige problemen voor het leefmilieu. Naast het verborgen afval produceert onze maatschappij een gigantische hoeveelheid verpakkingen. In 2016 produceerden de economie en de Belgische gezinnen samen iets meer dan 63 miljoen ton afval!

Hoe kunnen we dat verminderen?

Verpakking versus losse verkoop

Verpakkingen zijn soms onontbeerlijk. Ze dienen om voedingswaren te bewaren. Maar we kunnen het aantal verpakkingen aanzienlijk verminderen door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Steeds meer merken moedigen ons aan om dat te doen, en de winkels met losse, onverpakte goederen zijn steeds talrijker. In 2015 waren er in België nog maar een tiental. Vandaag zijn er dat zeker al tien keer zoveel. Er is er zeker één bij jou in de buurt. Een overtuigde blogster maakte een lijst op van al deze winkels op haar website zerocarabistouille.be. De site staat ook vol met tips die één gemeenschappelijk doel voor ogen hebben: ‘Zero Waste’. 

Sorteren, hergebruiken … de meest eenvoudige handelingen tellen mee

Wist je bijvoorbeeld dat je met 670 blikjes een fiets kunt maken? Of dat je met 27 petflessen een fleece trui kunt maken? Recycleren draagt aanzienlijk bij tot afvalvermindering, en sorteren vraagt niet veel inspanning.
Denk ook aan deze eenvoudige tips om dagelijks minder afval te produceren: breng een fles kraantjeswater mee, gebruik een brooddoos, breng je oude spullen naar de kringloopwinkel of gebruik herlaadbare batterijen.

Gedaan met wattenstaafjes en producten voor eenmalig gebruik die plastic bevatten!

Net zoals tandenborstels zijn wattenstaafjes heel vervuilend voor onze planeet. Maar hun gebruik is ook schadelijk voor onze gezondheid. Naar schatting gebruiken we jaarlijks zo’n 5 miljard wattenstaafjes en meer dan één miljoen ton ervan belandt op de stranden en in de riolering. Er zijn nochtans alternatieven voor wattenstaafjes en misschien is het goed om de mensen eraan te herinneren dat ze enkel de buitenkant van de oren moeten reinigen.

De Europese Commissie stelde voor om wattenstaafjes te verbieden, net als rietjes, plastic bestek of borden. Het verbod is er nog niet, maar ons gezond verstand zegt ons dat we ze best niet meer gebruiken.
Wist je dat teruggestuurde onlineaankopen vaak in de afvalbak belanden?
Onlineaankopen zijn steeds populairder, vooral als we de pakjes kosteloos kunnen terugsturen naar de afzender. Jongeren hebben ook nogal een impulsief koopgedrag, en weten bij de aankoop al dat ze een deel van hun bestelling zullen terugsturen.
Het aantal terugzendingen is zo groot dat het voor de onlinezaken vaak duurder is om de teruggezonden producten te controleren dan ze te vernietigen … ze belanden dus in de vuilbak.

Wist je dat het afvalvolume tegen 2050 met 70 % wereldwijd zou kunnen stijgen? Elke bijdrage is dus meer dan welkom. Help mee!

Bronnen:

www.belgium.be
www.rtbf.be
www.lesoir.be